banner

Blog

May 27, 2024

SABOR SVETE TROJICE U ŠLJIVARU: U prepunoj sali Doma kulture meštani uživali u nastupima folklora

Nova manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva „Sabor Svete Trojice“ održana je juče u Šljivaru, na zahtev meštana tog zaječarskog sela.

Manifestaciju je otvorila Biljana Glišić, pomoćnik direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “ Zoran Radmilović“-Zaječar, a u kulturno-umetničkom programu učestvovalo je sedam KUD-ova: „Šljivar“ iz sela domaćina, „Novo doba“ iz Grlišta, „Graničar“ iz Halova, „Božur“ iz Zvezdana, „Zoran Gajić“ iz Rgotine, „Vrelo“ iz Nikoličeva i „Nikola Pašić“ iz Zaječara.

U prepunoj sali Doma kulture, meštani Šljivara i njihovi gosti, nisu krili oduševljenje zbog organizovanja smotre i uživali su u nastupima folklora.

Od kolikog je značaja organizovanje Sabora za njihovo selo potvrđuje podatak da sala Doma kulture nije koriščena od 1995. godine i da je posle dužeg vremena vraćen folklor u kome igraju gotovo sva deca iz sela.

U okviru manifestacije održano je takmičenje u pripremanju gulaša. Prvo mesto osvojila je ekipa KUD-a “Romulijana” iz Gamzigrada.

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu“Zoran Radmilović“, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Šljivar, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Nova manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva „Sabor Svete Trojice“ održana je juče u Šljivaru, na zahtev meštana tog zaječarskog sela.
SHARE